PÄEVAKAJALINE: Öiste bussidega Venemaalt saabuvad ukrainlased võivad jääda vajaliku abita

Piiripuntkides jagatakse Ukrainast tulnud põgenikele infot, Tallinna Bussijaama öistel tundidel saabunud põgenikud on ikkagi teadmatuses ja osadel on otsa saanud ka viimased säästud. Hilistel tundidel info jagamise ning toidu-ja veekaupadega abistamise võtsid enda peale vabatahtlikud.

Kuigi põgenike bussidega Eestisse toomine on lõppenud, saabub bussijaama siiski iga päev nii transiidil olevaid kui ka Eestisse jäävaid põgenikke.

Rohkem sõjapõgenikke jõuab Eestisse ka Venemaa kaudu, kust bussid saabuad Tallinna öösiti, mil infopuktid ja esmavajalikku müüvad kioskid on suletud. Kahjuks puudub põgenikel võimalus saada infot ja teha hädapäraseid oste.

Sotsiaalmeediast põgenike abivajaduse kohta infot leidnud vabatahtlikud on aidanud põgenikel öösel lähedal asuvast ööpäevaringselt avatud toidupoest süüa ja vett hankida, osta sõidupileteid ja leida majutust. Osad põgenikud veedavad aga oma öö bussi oodates bussijaamas.

“Me teame ka, et antakse piiri peal bussides inimestele infot, et need kogunemispunktid on Tartus ja Pärnus. Nad ei tea, et see Pärnu on kohe pärast Ikla piiriületust poole tunni pärast, nad sõidavad sealt mööda. Tegelikult on see absurd, et Tallinna Bussijaamas, kui logistilises keskuses reisimiseks nii siit välja kui ka Eestis laiali sõiduks, ei ole mitte mingit adekvaatset infot,” ütles T grupi tegevjuht Airika Aruksaar.

Aruksaare sõnul on nad võtnud ühendust riigiasutustega ja pakkunud võimalust bussijaama infopunkt luua. Siiani seda kahjuks tehtud ei ole.

“Kui need inimesed on Tallinnas olles avastanud, et neil tegelikult abivajadus ilmneb, tõenäoliselt oleks siis vaja otsa vaadata sellele protsessile, mis puudutab piiripunktis nende inimestega rääkimist. Kui see läheb suuremõõtmelisemaks, massilisemaks olukorraks, me kindlasti sellele, koostöös omavalitsusega, otsa vaatame ja teeme seda juba järgmise nädala alguses,” rääkis sotsiaalkindlustusameti hädaolukorra sotsiaalkaitsegrupi juht Mari Tikerpuu.

Loe lähemalt uudisteportaalist ERR!

Loe lisaks uudisteportaalidest Postimees, Elu24, Äripäev ja Lääne-Virumaa Uudised!