Muusikapäev – 93 tundi muusikas!

1.oktoobril tähistab Eesti Muusikanõukogu rahvusvahelist muusikapäeva suurejoonelise kontserdiprogrammiga. Muusikapäeval toimub ühe päeva jooksul üle 147 tasuta lühikontserdi 37 erinevas asulas üle Eesti, kontsertide kogupikkus on kokku 93 tundi ja programmis astub üles enam kui 680 muusikut. Tallinna bussijaamas esineb 1.oktoobril kell 17.30 – 17.55 keelpillikvartett Amaroza.

Muusikapäeva eesmärgiks on väärtustada ja tutvustada muusikakultuuri, samas ka tutvustada Eesti muusikuid ja nende elukutset. Muusikapäeva programm on heatahte projekt, mis annab kõigile võimaluse tasuta osa saada erinevatest kontsertidest. Tänu sellele, et kontserdipaigad on andnud oma ruumid kasutada rendita ja ka muusikud astuvad programmis üles honoreerimata, saavad külastajad saavad nautida head muusikat tasuta. 1. oktoobril saab kuulata Eesti tippkollektiive nagu näiteks Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri avatud proovi dirigent maestro Neeme Järvi juhatamisel ning nii professionaalseid muusikuid kui ka oma muusikutee alguses olevaid talente. Ühtlasi avab ka Rahvusooper Estonia Muusikapäeva puhul oma uksed tasuta ja kutsub balleti “Coppelia” avatud proovi ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia pakub soovijatele avatud loenguid ja tunde, klassikaraadio vahendusel saab osaleda muusikapäeva viktoriinis. Päev on täis üllatusi ja muusikat võib 1. oktoobril kohata seal, kus seda oodata ei oskaks.

Päeva jooksul võib muusikuid kohata väga erinevates kohtades – mitmel pool ühistranspordis, pankades, kaubanduskeskustes, kirikutes, riigiasutustes, koolides ja lasteaedades, rahvamajades ning Eesti Katiseväe baasides. Täpne 1. oktoobri Muusikapäeva programm on üleval aadressil www.muusikapäev.ee. Muusikapäeva märksõna “Kuula!” kutsub üles kuulama ja märkama muusikat ning helisid meid ümbritsevas keskkonnas ning mõistma, millist osa mängib muusika me igapäevases elus.

Rahvusvahelist muusikapäeva tähistatakse ülemaailmselt 1. oktoobril. Traditsioon algatati 1975. aastal Rahvusvahelise Muusikanõukogu tollase presidendi, legendaarse viiuldaja Yehudi Menuhini eestvõtmisel, kes kutsus üles meenutama sellel tähtpäeval, milline koht on muusikal meie kultuuris ja igapäevases elus.